Připravovaly ho už naše babičky, krásně voní po másle, ale nepřipaluje se. Jedná se o máslové ghí (ghee) známé také jako přepuštěné máslo. Tato úžasná potravina, kterou si každý dovede připravit sám během 20 minut z másla změnila můj způsob stravování a doma si jej připravuji. Má spousty výhod a my jsme pro vás sepsali 13 důvodů, proč byste jej měli začít používat. Ihned. 🙂
Přepuštěné máslo vs. máslo (rozdíl)
Nejprve si řekněme z čeho se skládá klasické máslo. Máslo obsahuje obvykle 80% mléčného tuku a zbytek tvoří mléčná bílkovina (laktóza) popř. voda. Přepuštěné máslo tzv. ghee (vysl. ghí) je pouze 100% mléčný tuk, který je zbaven právě oněch 20% bílkoviny, a to s sebou nese spoustu výhod. Nevěříte? Čtěte dál.
13 důvodů, proč používat přepuštěné máslo
1. Neobsahuje laktózu
První a naprosto zřejmý důvod je fakt, že díky absenci mléčné bílkoviny jej mohou konzumovat i lidé intolerantní k laktóze. V dnešní době je stále narůstající procento lidí, kteří mají částečnou nebo úplnou neschopnost trávícího traktu zpracovávat laktózu. Díky přepuštěnému máslu si chuť másla mohou dopřát i tito lidé.
2. Obsahuje zdravé tuky
Tyto zdravé tuky jsou dobré pro snížení špatného cholesterolu (LDL) a zvýšení dobrého cholesterolu (HDL). Tyto tuky přítomné v přepuštěném másle nejsou spojeny se srdečními chorobami, tak jako mastné kyseliny s dlouhým řetězcem. Tělo je využívá jako energii a neukládají se jako tuky. V menších množstvích je tedy ghí velice zdravotně výhodné.
3. Pomáhá při hubnutí
Tuky zmíněné v bodě 2, tedy mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem (MCT) se neukládají v tukových tkáních, ale tělo je spotřebovává jako energetickou podporu.
4. Přepuštěné máslo obsahuje vitamíny
Přepuštěné máslo obsahuje vitamín A, vitamín D, vitamín E a vitamín K, které jsou považovány za antioxidanty. Mají vliv v ochraně našich buněk a pomáhají udržovat zdraví a lesk naší pokožky. Vitamín A je zásadní pro zrak, vitamín E pro snížení zánětu v těle a vitamín K pro srážení krve.
5. Má pozitivní vliv na nervový systém
Přepuštěné máslo je bohaté na Omega 3 mastné kyseliny, které jsou známé jako esenciální mastné kyseliny, které si tělo neumí vyrobit a musí být dodávány ve formě potravy. Ghí je bohaté na DHA, typ mastné kyseliny, která je spojována s vývojem mozku, snížením zánětu a zpomalením procesu stárnutí.
6. Je bohatým zdrojem kyseliny máselné
Přepuštěné máslo obsahuje také kyselinu máslovou, což je druh mastné kyseliny s krátkým řetězcem, která zlepšuje a podporuje probiotické bakterie přítomné v žaludku. Tato kyselina také podporuje zdraví střevních stěn. Buňky tlustého střeva využívají kyselinu máselnou jako preferovaný zdroj energie.
7. Má silné antioxidační účinky
Tento fakt je spojen s bodem 4.
8. Zklidňuje trávící systém
Jak jsme již nastínili v bodě 5, přepuštěné máslo obsahuje kyselinu máselnou, která udržuje zdraví trávícího traktu. Dokonce může pomáhat lidem trpícím zácpou. Je známo, že přepuštěné máslo stimuluje vylučování trávících šťáv a tím usnadňuje trávení.
9. Vydrží dlouho i mimo lednici
Zatímco klasické máslo by vám mimo lednici příliš nevydrželo, tak uzavřená sklenice s přepuštěným máslem vydrží až několik měsíců. Díky tomu, že jej nemusíte skladovat v lednici se krásně roztírá např. na chleba. Můžete si jej vzít i na dovolenou místo másla, které musíte neustále udržovat v chladu.
10. Má pozitivní vliv na pokožku
Ghí je v některých kulturách od nepaměti součástí různých rituálů krásy. Je bohaté na antioxidanty a mastné kyseliny, které působí jako přírodní změkčovadlo a udržují pokožku zdravou. Mimo jiné pomáhá při popáleninách, stačí si lehce malé množství přepuštěného másla rozetřít na popáleném místě.
11. Přepuštěné máslo se nepřipaluje
Další nespornou výhodou je, že přepuštěné máslo má zvýšený kouřový bod, což znamená teplotu, kdy se připaluje. Kouřový bod ghí je 252°C, zatímco máslo se připaluje už při teplotě okolo 150°C (i níže). Pro srovnání kouřový bod klasického olivového oleje je okolo 240°C. Díky vysokému kouřovému bodu je ghí vhodné ke smažení. Doporučuji vyzkoušet domácí smažené řízky smažené na přepuštěném másle. To je mňamka!
12. Zlepšuje chuť
Poslední nespornou výhodou je jeho plná máslová chuť, která pozvedne chuť každého pokrmu do kterého jej přidáte.
13. Konjugovaná kyselina linolová
Přepuštěné máslo obsahuje také konjugovanou kyselinu linolovou (CLA), která má schopnost redukovat nádory v těle, snižovat množství cholesterolu v krvi a stabilizovat krevní tlak. Tato kyselina se prodává samostatně v některých doplňcích stravy.
Jak připravit přepuštěné máslo?
Podrobný recept jsme pro vás sepsali v receptu na domácí ghí.